Folk en Wereldmuziek
KELTISCHE HARP

De Keltische harp of Clarsach in het Keltisch, wordt vaak gezien als het ‘opstapje’ naar de klassieke pedaalharp, maar rond dit kleine zusje hangt een heel universum aan rijke melodieën, prachtige tunes en airs, die door de eeuwen heen via de orale traditie werden overgeleverd van meester of leerling en die een specifieke manier van interpretatie en uitvoering vragen. Al sinds de middeleeuwen werd ze gebruikt als begeleidingsinstrument bij liederen of verhalen, om de pure Keltische melodieën op te vertolken maar sinds de vorige eeuw wordt ze ook vaak aangewend bij dansmuziek, de typische jigs en reels waarop men in de Keltische landen graag danst. Door de jaren heeft zich een totaal nieuwe speeltechniek ontwikkeld om de typische versieringsnoten of ‘grace notes’ die de doedelzak, thin whistle of fiddle maar al te vaak gebruiken, te kunnen vertolken van deze Ierse en Schotse tunes.

We verkennen het weidse Keltische repertorium en leren onze speelhouding zo aan te passen dat we de ornamenten goed uit kunnen voeren, leren de typisch Keltische ‘feeling’ van ritme interpretaties en maatsoorten, de melodieën worden aangeleerd op het gehoor en daarna bestuderen we de partituur om als leidraad en geheugensteuntje te kunnen gebruiken.

Zowel leerlingen met een voorgeschiedenis op (klassieke) harp als leerlingen die voor het eerst van de harpmuziek willen proeven zijn welkom in deze cursus.

Leerkrachten

Dit vak wordt door volgende leerkrachten gegeven:

 

Locaties

Dit vak kan op volgende locaties worden gevolgd:

Poel (Gent hoofdschool)

Uurrooster 2023-2024

Vak
Dag
Uur
Leraar
Locatie

Deeltijds kunstonderwijs in het hartje van Gent, met afdelingen in Evergem, Drongen en Oostakker. Wij bieden opleidingen in muziek, woord, dans en beeld.

academie gent

Contact

Ondernemingsnummer & BTW

  • RPR Gent - 0267 383 270
  • BTW BE267 383 270