Jazz/Pop/Rock
COMBO
combo

In combo Jazz & Pop speel je samen in de bezetting van een jazz- of popgroep. Zo’n groep bestaat uit drie secties: zang, blazers (en andere melodische instrumenten als viool of harmonica) en een ritmesectie (gitaar, piano of keys, bas en drums). ?
Het repertoire van de combo’s is heel verschillend en hangt af van de voorkeur van de leraar (elke leraar heeft zijn/haar dada), de interesses van de leerlingen en het niveau van de groep. Meestal laat een leraar in e?e?n combo verschillende stijlen aan bod komen: Pop, Jazz, Latin, Rock...
Daarnaast zijn er enkele gespecialiseerd combo’s.
• In de Ritmesectiecombo’s krijgen gevorderde leerlingen gitaar, piano, bas en drums een heel jaar samen les om zich te specialiseren in het functioneren als begeleider. De eerste maanden wordt er gewerkt op stijlprincipes. Vanaf november werken ze iedere week met een andere solist, die eigen repertoire meebrengt. Die solisten zijn leerlingen M3 en H3 die in die les voorbereid worden op het leiden van een begeleidingsgroep. ?
• binnen een een bigband-arrangement?
In de Big Bands wordt gefocust op het lezen, het spelen in sectie en het soleren
• Er zijn twee Vocale Ensembles: alle leerlingen M1 volgen eerst vocaal ensemble voor ze combo kunnen volgen. Zo krijgen ze hun eerste lessen samenspel door een vakleerkracht zang en zo worden de combo’s ontlast (meer dan e?e?n vocalist per combo is moeilijk werkbaar) In de HG kunnen ze ook de optie vocaal ensemble kiezen. Dit ensemble is kleiner waardoor ze hier een meer solistische rol krijgen. ?
• Het Strijkersensemble is een strijkkwartet, kwintet of sextet waarin de leerlingen opgeleid worden in deze heel specifieke en complexe vorm van samenspelen in het kader van Jazz & Pop?
• In Soundpainting worden leerlingen uit verschillende disciplines (klassieke muziek, jalm, woord en dans) samengebracht en wordt gewerkt aan een interdisciplinair project waarin de beginselen van collectieve vrije improvisatie wordt aangeleerd en worden ze aangespoord om te leren denken over de grenzen van de eigen discipline heen ?
• In Bas & Drum workshop wordt les gegeven in het specifieke samenspelen van de tandem bas/drums. ?
• In Begeleidingspraktijk worden die leerlingen gitaar en piano, die nog niet voldoende vakkennis hebben om te functioneren in een combo, voorbereid op het spelen in een combo. Er wordt gefocust op de ritmische aspecten van het samenspelen, op typische stijl “patterns” en op het leren interpreteren van akkoordsymbolen.?

Locaties

Dit vak kan op volgende locaties worden gevolgd:

Poel (Gent hoofdschool)

Uurrooster 2023-2024

Vak
Dag
Uur
Leraar
Locatie

Deeltijds kunstonderwijs in het hartje van Gent, met afdelingen in Evergem, Drongen en Oostakker. Wij bieden opleidingen in muziek, woord, dans en beeld.

academie gent

Contact

Ondernemingsnummer & BTW

  • RPR Gent - 0267 383 270
  • BTW BE267 383 270