Muzieklab+ maakt voor elke student vast deel uit van elk lesjaar in de derde graad. Je kiest jaarlijks uit het aanbod van onderstaande ‘labs’. Alle bevatten een pakket bestaande uit een concertreeks én twee thematische modules op vaste lesmomenten die elk een trimester in beslag nemen. In de concertreeks geniet je van drie voorstellingen uit het Gentse podiumcircuit met voorafgaand een uitgebreide inleiding door je leerkracht. We genieten als school vaak voordelige tarieven die de kostprijs drukken.
KEUZE UIT:
LAB #1: Good Practice
- Mindful oefenen (maandag 19:00 - 20:00, 1ste trimester)
- Ritmelab (maandag 19:00 - 20:00, 2de trimester)
- Concertreeks (n.t.b.)
In een module ‘mindful oefenen’ zoom je in op een intensere beleving tijdens het musiceren. Je probeert daarnaast jouw ‘voorspelen’ meermaals uit en gaat daarover in dialoog. In de module ‘ritmelab’ scherp je jouw ritmisch gevoel aan!
LAB #2: Tonaal Gereedschap
- Creatief met akkoorden (maandag 21:00 - 22:00, 1ste trimester)
- Inleiding tot jazz- en bluesmuziek (maandag 21:00 - 22:00, 2de trimester)
- Concertreeks (n.t.b.)
In een module ‘creatief met akkoorden’ maak je kennis met de basics van de klassieke harmonieleer en leer je technieken om daarmee zelf te improviseren. Daarop volgt een module die verder ingaat op de harmonische basisprincipes van jazz- en bluesmuziek.
LAB #3: Vrij Spel
- Partituuranalyse (woensdag 20:00 - 21:00, 2de trimester)
- Impro Games (woensdag 20:00 - 21:00, 3de trimester)
- Concertreeks (n.t.b.)
In de eerste module ‘partituuranalyse’ bestudeer je muziekpartituren allerhande: je leert muzikale bouwstenen herkennen en onderscheiden om die vervolgens in de tweede module ‘impro games’ volledig los te laten, of net niet? Via soundpainting, grafische instructies of spelletjes ontdek je nieuwe perspectieven en mogelijkheden binnen de vrije improvisatie.
LAB #4: Bouwkit
- Creatief met theorie (woensdag 20:00 - 21:00, 1ste trimester)
- Instrumentenleer (donderdag 19:00 - 20:00, 2de trimester)
- Concertreeks (n.t.b.)
In ‘creatief met theorie’ fris je de muziektheorie op en maak je kennis met verschillende toepassingen. Vervolgens duik je in de module ‘instrumentenleer’ in het brede klankuniversum van de klassieke muziek en bestudeer je verschillende instrumenten van heel dichtbij: geschiedenis, klank en bouw komen hier uitgebreid aan bod.
LAB #5: Scherpzinnig
- Muziekgeschiedenis (donderdag 19:00 - 20:00, 1ste trimester)
- Denken over muziek (donderdag 19:00 - 20:00, 3de trimester)
- Concertreeks (n.t.b.)
In de module ‘muziekgeschiedenis’ vlieg je in vogelvlucht doorheen de geschiedenis van de Westerse klassieke muziek: via oeroude grotten, langs kruidige kloosters, beparelde paleizen, rumoerige operagebouwen, pikdonkere salons, rokerige slagvelden tot technologische nieuwtjes in de hedendaagse muziek! Plato, de werking van het brein, ratten die dansen op de muziek van Queen, niets is veilig in de tweede module ‘denken over muziek’. We zoeken naar antwoorden rond betekenis en ervaring van muziek door de eeuwen heen.
LAB #6: Kleurstudie
- Digital tools (donderdag 20:00 - 21:00, 1ste trimester)
- Geluidskunst (donderdag 20:00 - 21:00, 2de trimester)
- Concertreeks (n.t.b.)
In de module ‘digital tools’ verken je enkele softwareprogramma’s en blik je terug op de onstaansgeschiedenis van muziekmedia: van fonograaf tot mp3, van stenen partituren tot iPad Pro. Met deze technische skills ga je in een tweede module ‘geluidskunst’ verder aan de slag. Je kruipt er in de huid van een ‘Foley-artiest’ en audiomixer en recreëert de geluiden van een animatiefilm.