Oude muziek
CORNETTO
cornetto

De cornetto ook wel zink genoemd of cornett is een blaasinstrument dat zeer geliefd was tijdens de renaissance en een groot deel van de barok, ongeveer van 1400 tot 1700.
Een cornetto is uit hout gemaakt, heeft een mondstuk uit hoorn, hout of vroeger ivoor, wordt aangeblazen als een trompet en heeft zes vingergaten en een duimgat.
Vanwege de manier van aanblazen wordt de cornetto ondergebracht bij de koperblazers.
Destijds werd het instrument vooral gespeeld samen met bazuinen (de voorloper van de trombone) en/of andere blaasinstrumenten zoals dulciaan. Cornettisten speelden ook veel samen met en ter ondersteuning van zangers, vaak ook met orgelbegeleiding.
Een cornetto komt voor in verschillende formaten en stemmingen, waarvan de cornetto curvo die een gebogen vorm heeft en omwikkeld is met leder of perkament de populairste is.
Verder zijn er onder andere de cornetto diritto (recht), de cornetto muto (stil) en de cornettino. Er bestaat ook een tenorzink, cornetto tenore of ook lizard genoemd dat is een S-vormig instrument.
De cornetto heeft een groot bereik van bijna drie octaven.
Het instrument raakte om meerdere redenen in onbruik maar heeft gelukkig sinds ongeveer 40 jaar terug meer aandacht gekregen en krijgt nu ook zijn plaats in hedendaagse composities.
In onze academie kan u terecht voor het aanleren van dit unieke instrument met aandacht voor alle mogelijkheden dat het kan bieden.

Leerkrachten

Dit vak wordt door volgende leerkrachten gegeven:

 

Locaties

Dit vak kan op volgende locaties worden gevolgd:

Drabstraat (Gent hoofdschool)

Uurrooster 2023-2024

Vak
Dag
Uur
Leraar
Locatie
  • zat
    09:00-11:00
    Marleen LEICHER
    D110 Gent Drabstraat

Deeltijds kunstonderwijs in het hartje van Gent, met afdelingen in Evergem, Drongen en Oostakker. Wij bieden opleidingen in muziek, woord, dans en beeld.

academie gent

Contact

Ondernemingsnummer & BTW

  • RPR Gent - 0267 383 270
  • BTW BE267 383 270