Oude muziek
KLAVECIMBEL

Voor het ontstaan van de piano was het klavecimbel samen met het pijporgel het belangrijkste toetsinstrument. Reeds in de zestiende eeuw werden de eerste klavecimbels gebouwd in Italiƫ en tot op vandaag kent het instrument een wijde inzetbaarheid. Het repertoire is daardoor gigantisch groot en kent een enorme verscheidenheid.

In tegenstelling tot de piano wordt bij het klavecimbel de snaar getokkeld door middel van een pennetje (plectrum). Deze eenvoudigere mechanische constructie zorgt ervoor dat het instrument een uniek timbre bezit en het een heel apart, direct gevoel geeft aan de speler.

Het klavecimbel bestaat in allerlei diverse vormen en groottes en biedt daarom voor elk wat wils. We hebben vaak meerdere manualen boven elkaar die al dan niet verschillende registers bedienen. Daardoor kunnen we verschillende dynamieken nastreven.

Het instrument heeft heel wat solorepertoire, maar wordt ook grotendeels ingezet als begeleidingsinstrument. We spelen dan vaak wat we noemen basso continuo. In de cursus gaan daarom begeleidingspraktijk en solorepertoire hand in hand en leren we de vele knepen van het vak al spelenderwijs.

Een unieke ervaring om inzicht te verwerven in de historiek van het klavierinstrument en muziek in het algemeen!

Leerkrachten

Dit vak wordt door volgende leerkrachten gegeven:

 

Locaties

Dit vak kan op volgende locaties worden gevolgd:

Drabstraat (Gent hoofdschool)

Uurrooster 2023-2024

Vak
Dag
Uur
Leraar
Locatie
 • vri
  15:00-16:00
  Linde DEMUYNCK
  D003 Gent Drabstraat

  voor lessen neem contact op met de leerkracht

Deeltijds kunstonderwijs in het hartje van Gent, met afdelingen in Evergem, Drongen en Oostakker. Wij bieden opleidingen in muziek, woord, dans en beeld.

academie gent

Contact

Ondernemingsnummer & BTW

 • RPR Gent - 0267 383 270
 • BTW BE267 383 270